Friday, January 16, 2009

PuluT TakBErseri Muka IbU


Ini PinggAN SpoDE Cik NgaH

DaLam LOYang LaGi


KhaS untuK TaTaPAN Dan JaMUan MaTA
Cik NGah - PulUt Tak BErsERi MUka IBU
diSertaKan Resepi DarI NorMala MokHtar
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 s/t garam

Cara Memasak
Lapisan Bawah
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas
1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.

7 comments:

Anonymous said...

salam..rini..busy2 pun sempat lagi buat kuih utk abe Zaki...linda suka seri muka colour hijau punya..agak2 blh order tak??

Mohamad Alif Aeiman said...

ari tu dah buat, hijau punya.... tukar kaler plak

Sheikh & Family said...

laa nie doh nok jadi blog masakan ker..manenyer gambor tempat2 menarik kat uk..aku nok tgk jugok...

Zakiyah said...

woww banyok rupenye pingge dia.hr tu kato x beli gapo. comei comei..
lagi lagi? mano gamba potmeirionnya?

Mohamad Alif Aeiman said...

tak g jalan lagi woi...demanblaka. ingat nak g snowdonia, wales. destinasi budget.... sabau pinggan lain tak masuk gambar

RuHiL said...

sedap je nampak pulut takberseri muka tu.. nak sket..!

Mohamad Alif Aeiman said...

mari la Ruhil dia kenal fadhil tak?